‘Een duurzaam leven is dus écht te realiseren’

‘Een duurzaam leven is dus écht te realiseren’

Wessel Jan de Boer (47), directeur van Almelose bedrijf Voskamp Duurzaam, gelooft in een duurzaam leven  voor mens, dier en milieu. “Mijn doel is om CO2-uitstoot te reduceren en de aarde leefbaar te houden voor onze kinderen.”
 

Waar komt die bevlogenheid vandaan?

“Ik ben groen opgegroeid. Als klein ventje was ik altijd al geïnteresseerd in wat er met de natuur gebeurde.  Ik ben ook niet van het weggooien, meer van bewaren en sparen. Ik vind het afschuwelijk als ik mensen zie die net bij McDonalds vandaan komen en de lege zak uit hun autovenster kieperen. Dat kan ik gewoon niet begrijpen. Eten weggooien vind ik ook van de zotte. Halve broden bijvoorbeeld. Koop een kleiner brood en gebruik alles. Als iedereen één stapje zou terug doen, iets zuiniger zou omspringen met dingen of heel even nadenkt over de aanschaf van artikelen die langer meegaan en duurzamer zijn dan kunnen wij het met z’n allen heel wat gemakkelijker maken en goedkoper uiteindelijk.” 
 

Dat is een mooi streven. Maar er zijn genoeg bedrijven die daar lak aan hebben. Hen gaat het om winst maken. 

“Winst maken hoeft niet ten koste te gaan van… Je kunt ook in deze duurzaamheidsslag verdienmodellen en waarde creëren. Daarnaast is duurzaam ondernemen niet langer vrijblijvend. Europa vraagt haar lidstaten om het energieverbruik en de bijbehorende emissies drastisch te verminderen. Dit is voor ondernemingen vastgelegd in de Energy Efficiency Directive (EED). De overheid legt het grotere ondernemingen op om stappen te maken in duurzaamheid. Verschillende gemeenten vragen grote ondernemingen om een plan van aanpak voor te leggen en het te handhaven.  “Er zit nog niet echt lijn in de aanpak van de overheid. Ook provincies doen iets, maar niet alle. In Overijssel krijg je subsidie als je je huis verduurzaamt, in Gelderland alleen als je in bepaalde plaatsen woont. “ 
 
“Maar langzamerhand zie je wel dat de bewustwording toeneemt. Dat zie je terug in de klimaatakkoorden. Je kunt het echter alleen niet in Nederland van vandaag op morgen verplichten. In Shanghai bepalen ze gewoon dat van de ene op de andere dag alle benzinebrommertjes niet meer het centrum in mogen. En rijden ze nu op elektrische scooters rond. Dat zijn onorthodoxe methoden. Dan kan hier niet. Nederland is het land van polderen. Dat vertraagt de voortgang. Het duurt nog wel twintig jaar voordat hier de veranderingen echt zichtbaar zijn.” 
 

Hoe pakken wij dat aan?

“Dat moeten wij met z’n allen doen. De veestapel moet bijvoorbeeld terug, boeren krijgen daar subsidie voor.  De koeien produceren één derde van het methaangas ter wereld. Dat is meer dan auto’s en vliegtuigen samen uitstoten. De behoefte van de mens om bijna dagelijks vlees te eten is van de zotte. Dat deden onze voorouders ook niet. En die waren kerngezond.”  
 

Wat is duurzaam eigenlijk?

“Duurzaamheid is een containerbegrip en wordt op vele manieren gebruikt. Voor mij is duurzaamheid producten en diensten ontwikkelen met een cradle to cradle gedachte. Dat betekent dat je een product zodanig ontwikkelt, dat het met weinig of geen toevoeging van nieuwe producten weer te recyclen is. De auto-industrie loopt daarin voorop. Bijna elke auto is grotendeels te recyclen.”  
 

Prijs jij je gelukkig met dat soort ontwikkelingen?

“Ja, zeker. Er gaat de komende jaren iets wezenlijks gebeuren.  Zelfs Shell is op de achtergrond aan het verduurzamen. Ze gaan net als andere grote partijen mee in de vaart der volkeren. Ik snap ook wel dat wij op dit moment de olievelden nog niet kunnen sluiten. We hebben de fossiele brandstof nodig. Maar elektrisch rijden wordt de toekomst. Ik geloof in een energiezuinige manier van vervoer. Steeds meer bedrijven kiezen bewust voor de voordelen van elektrisch rijden. Het is beter voor het milieu, minder CO2-uitstoot en fijnstof. Het biedt vele financiële voordelen zoals gunstige fiscale bijtelling bij een auto van de zaak en stroom is goedkoper dan gas, diesel of benzine. Zeker wanneer een bedrijf een laadpaal voorhanden hebt.” 
 
“Ik verwacht ook veel van zonnepanelen. China investeert volgend jaar bijna 400 miljard euro in zonnepanelen. In dat land heeft de innovatie van plaats. Binnenkort wordt het mogelijk om zonne-energie op te slaan in accu’s. Dat is een revolutie en maakt het nog aantrekkelijker voor bedrijven en particulieren om zonnepanelen aan te schaffen.” 
 
“Ook ledverlichting heeft vele voordelen voor het milieu, zoals een zeer lange levensduur, zeven keer minder stroomverbruik dan een gloei- of halogeenlamp en er wordt minder CO2-uitstoot geproduceerd door opwekking. Daarnaast zie je dat terug in een lagere elektriciteitsrekening.” 
 
“Een duurzaam leven is dus écht te realiseren en biedt vele voordelen. Niet alleen voor mens, dier en milieu, maar ook financieel is het aantrekkelijker dan je denkt. Verduurzamen hoeft niet duurder te zijn. Er zijn vele mogelijkheden om een duurzaam leven of bedrijfsvoering op te bouwen en op langere termijn kosten te besparen.”   
 
up
0 users have voted.

No comments