Gratis naar Zuid-Europa

Gratis naar Zuid-Europa

EV-kilometers zijn niet duur, dat is algemeen bekend. Voor een euro of vier laad je thuis al snel zo’n 120 kilometer aan stroom in de batterij van je auto. Dat is mooi natuurlijk, maar voor een echte Nederlander kan het altijd goedkoper. En zo komen wij bij een van de meest geliefde woorden uit de Nederlandsche taalgeschiedenis: GRATIS. Met genoeg zonnepanelen op je dak kun je in principe gratis je auto opladen, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Verder is dat wel mooi voor rondom je woonplaats, of voor woon-werk, maar hoe zit het daarbuiten?  Gratis laden In de Benelux is al op behoorlijk wat plekken mogelijk, als je de plekjes maar weet te vinden.
 
Wat moet je nu doen je als je gratis naar bijvoorbeeld Marseille wilt reizen? Het is makkelijker dan je denkt. Vraag het een gemiddelde Tesla-bestuurder; die doen dat al jaren. Maar niet iedereen heeft de luxe van 100kW batterijen en gratis superchargers door Europa. Rijd je in een EV met een kleinere actieradius dan wordt het lastiger, maar zeker niet onmogelijk.
 
Wat heb je nodig:
* Elektrische auto met snellaad optie (Dus met 43kW AC / CCS of Chademo aansluiting)
* Plugsurfing laadsleutel (De pas is gratis, de sleutel kost eenmalig €10,-)
* Kiwhi Pass (incl €20,- borg)
* Goed gevoel voor planning en timing
 
Natuurlijk wil je wel zo min mogelijk tijd (wachten op) traag laden. De meeste grátis laadpalen zijn immers niet zo snel. Gelukkig zijn ook laadstations met dezelfde laadsnelheid als de bekende laders van Fastned, die ook nog eens gratis te gebruiken zijn. De bekendste hiervan in Nederland staan bij autodealers, hotels en bij een paar vestigingen van LIDL, bijvoorbeeld die in Tilburg is een aardig begin van je trip richting het zuiden. In België kun je gratis laden bij diverse winkels van de Colruyt Groep. Bij de meeste laadpunten is geen pas nodig; máár je kunt via deze link een gratis pas aanvragen mocht je hem toch nodig hebben.
 

Laden bij Ikea

Eenmaal in Frankrijk aangekomen kun je op veel plaatsen gratis AC en DC snelladen, te beginnen bij de vestigingen van Auchan supermarkten en bij vestigingen van IKEA. Net zoals bij de IKEA’s in de rest van Europa overigens. Je kunt de laders activeren met je Kiwhi pass. Bij bijna alle laadstations waar deze Kiwhi pass gebruikt kan worden is het laden gratis. In de Kiwhi App voor iOS & Android vind je de exacte locaties. In Duitsland zijn onder meer alle Tank&Rast stations langs de snelwegen (nog) gratis te gebruiken.
 
Met een beetje planning, voorbereiding en het bezoeken van de juiste sites/apps zoals Chargemap of de GoingElectric Routeplanner is het een koud kunstje om een route uit te stippelen met voldoende laadpunten om de prachtige Cote ‘d’Azur te bereiken. De laadpunten kun je exporteren en weer importeren in een trip planner zoals bijvoorbeeld Furkot. Ook handig als je een overnachting of diner aan je reis wilt toevoegen. Vermijd je tolwegen, dan blijft het gratis. Dat rijdt meteen eens stuk zuiniger, en dat is dan weer leuk voor je actieradius. Je moet daar overigens wel de tijd voor nemen, echt snel gaat het niet. Een mogelijk sneller alternatief is daarom reizen via Duitsland en/of Zwitserland. Gebruik in die landen de Plugsurfing laadsleutel. Deze werkt sinds kort ook op de Franse corri-door snelladers van Sodetrel langs de snelwegen, wat hem beter geschikt maakt voor je trip door Frankrijk dan de rest van de internationale laadpassen. Maar pas op, deze Sodetrel snelladers zijn helaas niet gratis.
 

Chargemap is grote vriend

Gebruik in Frankrijk dus zoveel mogelijk de Kiwhi pass. Als een laadpaal toch onverhoopt betaald blijkt te zijn wordt dit van de €20 borg afgehaald. Ik heb bij diverse Franse laadpalen geladen, en het saldo op de pas is nog steeds €20,-. Wil je het tot in de puntjes plannen, gebruik dan Chargemap. Dat is je grote Europese vriend. Het is in mijn ogen de betrouwbaarste laadpalen site/app omdat hij vanuit de basis op gebruikersgegevens en ervaringen is opgebouwd. Je vindt er dus ook alle gratis laadpunten op soms de gekste plaatsen, die je met de normale apps nooit zou vinden. Veelal inclusief foto’s, duidelijke beschrijvingen en actuele ervaringen van mede EV-rijders. Goede reis!
 
Gastblog van:  Maarten Hachmang (36). Maarten rijdt met veel plezier 20.000 schone kilometers per jaar met zijn gezin in een Renault Zoe. Je kunt hem bereiken via maarten@hachmang.net
up
0 users have voted.

No comments