Overheid en burgers in gesprek

Niet alleen landelijk, maar ook op regionaal en lokaal niveau spant de overheid zich in voor een duurzamere mobiliteit. Eind november organiseerden Cleantech Regio en Slim Reizen Stedendriehoek een Rondetafel omdat ze de persoonlijke ervaringen, belevenissen en ergernissen van 100% elektrische rijders wilden horen. Hun doel is om andere burgers te helpen de overstap te maken. En om bestuurders en ambtenaren te ondersteunen om de juiste randvoorwaarden te scheppen.

De organisatoren

Cleantech Regio Stedendriehoek is een initiatief van overheid, ondernemers en onderwijs in de stedendriehoek (Apeldoorn, Zutphen, Deventer. Haar doelstelling is om te werken aan een schone toekomst door een balans te vinden tussen economie en ecologie. Dat doet ze door partijen met elkaar te verbinden, binnen de regio en ook erbuiten (regionaal, nationaal en internationaal).

Er zijn vier transitiepaden geformuleerd voor duurzame mobiliteit en transport:

  • vergroenen van vervoer door technologische verbeteringen,
  • elektrisch rijden,
  • duurzame productie van brandstoffen en
  • bevordering overstap naar meest duurzame transportmiddel (bijv. van vrachtwagen naar trein en/of schip)    

Onder de noemer Slim Reizen Stedendriehoek werkt Cleantech Regio Stedendriehoek intensief samen met bedrijven en instellingen. Slim Reizen Stedendriehoek werkt aan het slimmer spreiden van het woon-werkverkeer zodat er minder spitsverkeer in de regio is.

De deelnemers

De deelnemers hebben veel overeenkomsten: man, hoogopgeleid en veertig plus. Verder zijn hun rollen net zo divers als hun auto’s (variërend van Renault ZOE tot Tesla Model S). Een relatief groot deel is zelfstandig ondernemer.

Na een korte presentatie waarbij Pascal Hiel over zijn wereldrecordrit 48 uur elektrisch rijden vertelde, wisselden de deelnemers aan de hand van vijf stellingen hun ervaringen uit. 

De uitkomst

Aan de hand van vijf stellingen werden enthousiast ervaringen uitgewisseld. Om dat het hier om een groep pioniers ging zal de uitkomst weinig verrassend zijn: actieradii mag groter en er mogen meer laadpalen komen. Destination charging is favoriet.

De huidige generatie e-riders voelen zich soms ook echt pioniers. Een van de deelnemers daarover: “het moet je wel passen om Christoffel Columbus te zijn.”

En hoewel elektrisch rijden niet altijd even makkelijk is (je zult maar gedachteloos een extra stukje rijden om iemand nog even naar het station te brengen aan het einde van je range), zijn er onverwachte pluspunten: veel elektrische auto’s zijn met een app voor te verwarmen. En ’s ochtends ijs krabben is niet meer nodig.

Het vervolg

De bijdragen werden door organisatoren en deelnemers zo waardevol ervaren dat deze sessie op 20 september 2017 wordt herhaald.

Links

 

 

up
0 users have voted.
overheid

No comments