Testrijders gezocht

E-xpeditie.nl ontwikkelt samen met Masters of Media een nieuwe app en zoekt daarvoor testrijders. In dit artikel leggen we uit wat de bedoeling is, waarom we het doen, waarom het voor jou belangrijk is en wat we verwachten van onze testrijders.

Vragen over elektrisch rijden

Wij krijgen regelmatig  vragen in de trant van ‘hoe lang duurt het om op te laden?’ en ‘hoever kun je er mee rijden?’. Wij denken dat een van de belangrijkste vragen moet zijn: ‘kan ik van A naar B en hoe lang doe ik daar dan over?’.

In Nederland kun je namelijk probleemloos van A naar B en zelfs buiten Nederland en Europa kun je prima kilometers maken zoals Wiebe Wakker of onze wereldrecordpoging bewijst. Maar hoe lang ben je onderweg? En wat is een verstandige kruissnelheid en waar plan je dan je laadstops (en hoe lang moeten die duren)?

In onze Grote Mobiliteits Test zijn dat ook de vragen waar we continu mee bezig zijn. De enige groep rijders die hier niet mee bezig is zijn Tesla-rijders. Enerzijds beschikken zij over een forse actieradius,  anderzijds hebben zij het best mogelijke informatiesysteem aan boord. Zij krijgen advies waar ze moeten laden, wanneer ze dat moeten doen en hoelang ze dat moeten doen. Punt is wel dat hun systeem nog enkel naar het eigen Supercharger netwerk verwijst.

Bij de andere merken ontbreekt een koppeling tussen het informatiesysteem van het automerk en het laadnetwerk.

Dat kan beter!

E-xpeditie.nl ontwikkelt een app die inzicht moet leveren over wat de beste kruissnelheid is en hoe lang je waar kunt laden. Op dit moment hebben we de eerste alfatesten achter de rug. Medio mei willen we starten met een selecte groep betatesters.

Wie zoeken we?

We zoeken mensen met een eigen EV die incidenteel of vaker een langere afstand af te leggen. Met langere afstand bedoelen we een afstand die langer is dan de actieradius van de auto.

De app wordt voor zowel Android als iOS ontwikkeld. Voor de betatest dient men echter over een Androidtoestel te beschikken met een internetverbinding (ook onderweg).

En tot slot iets over jou; we zoeken mensen die zich als ambassadeur van elektrisch rijden beschouwen, trots zijn op de auto waar ze in rijden, die innovatief zijn ingesteld, bereid zijn om hun ritgegevens met E-xpeditie.nl en Masters of Media te delen en bereid zijn om af en toe vragen van onze kant te beantwoorden.

up
0 users have voted.
 1. Default User Picture

  :

  Kennen jullie Tripplanner van de Plugshare app/community al? Is dat niet precies wat jullie beogen?

 2. Default User Picture

  :

  Beste Theo, dank voor je suggestie. We kennen de Plugshare app en het is heel iets anders dan wat wij beogen.
  Mocht je nieuwsgierig zijn, dan kun je je altijd aanmelden als betatester.

 3. Default User Picture

  :

  Er zijn al veel initiatieven op dit vlak. Fastned, Plugshare en allemaal beginnen ze alweer achterhaald te raken. De actieradius wordt steeds groter en men weet inmiddels wel dat de ideale kruissnelheid zo rond de 90-100km/h ligt, bij snelladers rond de 120km/h. De e-rijder komt in zijn auto daar na een paar ritten vanzelf achter, daar heb je geen app voor nodig. Hoe lang de laadstop moet duren is in de theorie erg mooi maar in de praktijk duurt het altijd langer. Het laadpunt is bijv bezet door een benzineauto, dat is een veel groter probleem. Of je moet 12 minuten laden maar na 11 minuten moet je naar het toilet. Het is een soort micro planning die in de praktijk nauwelijks gehaald wordt. Je rijdt tot de batterij bijna leeg is, dan laadt je ergens waar dat zo snel mogelijk kan en dan exact het aantal kilometers wat je nog moet of -indien meer- tot 80-90%. En die cyclus herhaal je. E-rijders komen letterlijk om in de goedbedoelde apps (het zijn er in West Europa al meer dan 70) waarbij je er slechts 1 of 2 af en toe gebruikt bij lange ritten op onbekend terrein. Op bekend terrein weet je na een paar keer exact wat je favoriete laadplekken zijn. Zo'n app is dus altijd een kort leven beschoren.

 4. Default User Picture

  :

  Beste Maarten,
  Dank voor je uitgebreide reactie. Ik kan helaas nog geen tipje van de sluier oplichten, maar deze app is echt anders dan alles wat er nu op de markt is. Eén tipje dan: we maken er een spelletje van.
  Hartelijke groet, Arjan