Het kan wél

wereldrecord elektrisch rijden

Het is zover: vier Nederlandse teams starten vandaag een aanval op het wereldrecord elektrisch rijden. Om het record van de Duitser Michael Willberg te verbreken moeten ze bijna 4.100 kilometer afleggen binnen 48 uur. Dat is voor de meesten al een prestatie op zich; zelfs in hun ‘fossiele’ auto. Voor initiatiefnemer Arjan de Putter, oprichter van E-xpeditie.nl, is het een volgende stap zijn de strijd om elektrisch rijden op de kaart te krijgen. “Het grote publiek realiseert zich nog niet echt hoe dichtbij elektrisch rijden is. En hoe belangrijk het is dat we ook echt de fossiele brandstoffen vaarwel zeggen en overgaan naar elektrisch rijden.”   

De Putter is een ‘innovator’. Hij verruilde zijn baan bij een grote verzekeringsmaatschappij voor een eigen projectbureau en managementconsultancy genaamd ‘Gele Ballon’. In die functie begeleidt hij veranderprocessen en daagt hij ondernemers en organisaties uit buiten de lijntjes te kleuren. Anders denken levert andere inzichten en een andere aanpak op; een die meestal beter aansluit bij het veranderende ondernemerslandschap. Met zijn lijfspreuk: ‘Het kan wél!’ bracht hij vier enthousiaste teams op de been. Hij regelde voor zichzelf een Tesla, zorgde voor sponsors en publiciteit en stapt vrijdagavond om 19.00 uur in om 4.100 100 procent elektrische kilometers af te leggen in 48 uur. Zo wil hij op een ‘spannende’ en vooral praktische manier de aandacht van het grote publiek vestigen op elektrische mobiliteit. En op de verandering in denkwijze die de nieuwe mobiliteit vergt.

HET KAN WÈL?

“Ja, natuurlijk. Ik ontmoet mensen die elk op hun eigen manier bezig zijn met de transitie van brandstofmotoren naar elektrisch aangedreven motoren; of dat nou de met accu’s aangedreven elektrische versies zijn of motoren die op één of andere manier met waterstof worden opgeladen. Mensen die het gewoon dóén; die elektrisch rijden stapje voor stapje dichterbij brengen. Dat levert een schat aan interessante en innovatieve technologie en initiatieven op.  En het levert veel vragen op. Dat bracht me er toe om E-xpeditie.nl op te richten. Het probleem met elektrisch rijden is: eigenlijk ‘verkoop’ je iets wat mensen niet kennen. Elektrisch rijden is een kwestie van anders tegen autorijden en infrastructuur aankijken. Met E-xpeditie.nl schetsen we achtergronden en ontwikkelingen en bieden we ruimte voor meningen en ideeën.”  

E-RACE 2015

Vorig jaar november bracht De Putter een gekoesterde droom in de praktijk. Samen met Martijn van den Huissen kreeg hij van Sponsor H4 Mobility een Tesla Model S mee om 3.000 kilometer binnen 48 uur af te leggen. Het bleek een leerzame ervaring. "De E-Race 2015 was een kennismaking met de geweldige techniek die al beschikbaar is. Dat begint al bij de auto.  De Tesla is, in tegensteling tot de hybrides en elektrische auto’s van de ‘grote’ merken, een auto die van de grond af aan als elektrische auto is ontworpen. Bijvoorbeeld met accu’s die zijn verwerkt in het chassis, waardoor je een laag zwaartepunt krijgt voor meer stabiliteit. Maar ook de navigatiesoftware waarmee je je helemaal op elektrisch rijden instelt was een eyeopener. En de ontmoetingen met mensen bij de laadstops aan de Superchargers waren inspirerend. Allemaal ondernemers, innovatief, open en makkelijk benaderbaar.”

DAT MOET TOCH VÉÉL MEER KUNNEN ZIJN?

“Tijdens de E-race zei één van die ondernemers bij zo’n laadstop letterlijk: ‘3.000 kilometer in 48 uur? Het moet toch mogelijk zijn om veel meer te rijden?’ Die gedachte liet me niet los. Wat speurwerk op internet en via het Tesla-forum leerde dat het huidige wereldrecord met 4.020 kilometer in 48 uur op naam van de Duitser Michael Willberg staat. Het leverde een aantal enthousiaste reacties op van Tesla-bezitters die de uitdaging wel aan wilden gaan. Sponsor Fleetmatics bouwde trackapparatuur in, waarmee de verrichtingen van de teams vanaf 19.00 via E-xpeditie.nl live zijn te volgen. Achter de schermen is druk gerekend, proviand ingeslagen en zijn slaap-waak-stuurschema’s opgesteld. Vier teams van drie man gaan voor het wereldrecord. Of we het gaan halen? Natuurlijk. Het kan wél!

Categorie

Over de auteur

Robert Jan schinkel