Eerste FCEV fabriek in EU komt in Groningen

HYZON Motors komt naar Nederland.

 Het Amerikaanse HYZON Motors opent zijn eerste dedicated Waterstof Truck productie faciliteit in Nederland. Dat is meteen het begin van een Europese uitrol.

Het nieuwe Europese hoofdkantoor wordt gevestigd in Groningen. HYZON verwacht dat eind 2021 de eerste 100 FCEV-trucks zijn afgeleverd. 

Holthausen Clean Technologies is een samenwerking aangegaan met HYZON. Samen willen ze producten leveren van hoge kwaliteit, die lokaal geproduceerd worden en voldoen aan Europese normen. Zo ontstaat ook een stimulans voor lokale werkgelegenheid.

De belangstelling voor emissieloze alternatieven voor diesel trucks is flink toegenomen. Holthausen was al actief in met de ombouw van waterstofvoertuigen zodat er met deze samenwerking snel kan worden ingespeeld op de vraag.

Het management van deze joint venture bestaat uit Max en Carl Holthausen. "Als Europese pioneer in levert Holthausen Clean Technology al enkele jaren brandstof cel vrachtwagens. We zijn vereerd dat we met een Amerikaanse partner, HYZON Motors, de krachten kunnen bundelen zodat we onze Europese klanten de meest geavanceerde brandstofcel technologie kunnen aanbieden.Gemaakt in Europa om aan de Europese CO2 doelstellingen te kunnen bereiken."

HYZON's initiatief komt op het moment dat de post-Covid-10 economie een belangrijke impuls kan gebruiken. Het Waterstof Plan van de EU (€140 miljard) en de recent bekend gemaakte Nationale Waterstof Strategie (Duitsland - € 9 Miljard) zijn een stimulans om te vergroenen.

HYZON Motors Europe is naar verwachting het eerste bedrijf in Europa dat zero emissie vrachtwagens bouwt. Ze zijn de enige ter wereld die voertuigen aanbied met een totaal toegestaan gewicht van meer dan 40 ton.

Categorie

Over de auteur

Arjan de Putter

Arjan is een creatieve duizendpoot met een passie voor duurzame mobiliteit. Als ondernemer en eigenaar van Fast Concepts, stond hij onder meer aan de wieg van E-xpeditie.nl, de ElektriciTijdrit en de 24 uur Waterstof Challenge. Ook is hij oprichter van QA2B BV.

LinkedInhomepage